OPPLEVELSE

Les www.visitorkland.no.
Der finner du det meste av gode opplevelser i Orkland. Jeg
kan være vert på mye av det som blir presentert der.

Thamsriket

Jeg vil spesielt vise til opplevelsen «Thamsriket» Denne opplevelsen tar utgangspunkt i det Thams familien på 1800 tallet etterlot seg av kulturminner. Mye dreier seg om verdensmannen Christian Thams som ble sendt på kostskole 12 år gammel i 1879. Han vendte hjem i 1890 med en baronesse fra Belgia og deres felles barn. Til familien bygde han Bårdshaug Herregård. Samtidig startet han med ferdighusproduksjon ved Strandheim bruk På den tiden var det en kø av dampskip inn fjorden for å hente ferdighus. I dag finner vi Thams bygninger i alle verdensdeler med unntak av Australia. 
 
Som vert og historieforteller tilbyr jeg meg å bli med på hele turen gjennom Thamsriket. Det blir mange gode historier og opplevelser underveis.

Strandheim bruk (Damphuset)

https://www.visitorkland.no/attraksjoner/damphuset

Til å drive fabrikken kjøpte de en dampmaskin fra England. Huset dampmaskinen var plassert i står fremdeles i dag og blir brukt som restaurant/spisested.

Foto: Avisa Sør Trøndelag

Nerøra

https://www.visitorkland.no/post/digital-kultursti

Vi må ikke glemme de dyktige fagpersonene som jobbet for Thams. Det er en historie i seg selv. Mange gikk fra å være strandsittere til å bli industriarbeidere.I den forbindelse vokste det fram en trebebyggelse på Nerøra.

I dokumenter knyttet til Orkdal 2040-arbeidet sammenligner fagfolkene Nerøra med Bakklandet i Trondheim, og de karakteriserer uthusmiljøet på Nerøra som utrydningstruet.

I motsetning til Røros, Bakklandet og trehusbyen Levanger er Nerøra praktisk talt ukjent utenfor lokalmiljøet.

Foto: Avisa Sør Trøndelag

Bårdshaug Herregård

https://www.visitorkland.no/attraksjoner/bardshaug-herregard

Familie og representasjonsbolig bygd av Christian Thams. Et unikt bygg med en fantastisk historie.

Foto: Bårdshaug Herregård

Thamspaviljongen

https://www.visitorkland.no/attraksjoner/thamspaviljongen

I 1892 fikk han i oppdrag av regjeringen å bygge en typisk norsk bygning som skulle representere Norge på verdensutstillingen i Chicago i 1893. Bygningen har en historie lik et eventyr av en annen verden. Den ble hentet hjem til Orkanger i 2014. Slik er den antakelig den eneste bygningen som har blitt bragt over Nord Atlanteren to ganger.

Foto: Toril B Kyllo

Foto: Riksteateret på besøk

Løkken gruver

https://www.visitorkland.no/attraksjoner/gammelgruva

Besøk Norges mest fargerike gruve og oppdag fjellet fra innsiden.

Det hele startet som de fleste gruver: Med et sagn. I 1652 gikk den omreisende skredderen Lars Olufsen gjennom dalen, og fikk se det glimre i dalsida. Det var kobberrik malm. To år senere startet gruvedrifta. Den skulle holde det gående helt til 1987 – altså i 333 år.

Foto: Orkla industrimuseum

Thamshavnbanen

Foto: Stine Aasløkk – Orkla industrimuseum

https://www.visitorkland.no/attraksjoner/thamshavnbanen

Banen ble åpnet av kong Haakon i 1908.

Banen ble bygd for å frakte malm fra gruvene til utskipningshavnen på Orkanger. Brukes i dag til persontrafikk i turistsesongen.

Om meg

Mannar Orkland er et privat firma som bistår turistoperatører og privatpersoner som skal besøke kommunen. Vi tar turistvert rollen. Vi bistår som guid og historiefortellere. Vi ønsker å skape gode indre bilder hos de som lytter. 

Ta kontakt


00000000MVA
post (at) mannarorkland.no

nyttige linker

2023 Copyright Mannar Orkland AS | Nettside utviklet av Molina.no